Start met een schone lei

Blog: Start met een schone lei - Clean Slate

In augustus 2021 begon voor mij een nieuw avontuur van zelfstandig ondernemerschap. Ik zat precies 20 jaar in het vak en heb door de jaren heen een tal aan mooie projecten gedaan en vele organisaties een stap verder geholpen met hun IT- of strategische uitdagingen. Bij voorkeur op het snijvlak van technologie, de mensen, de business en de juiste cultuur. De balans tussen die 4 elementen is één van de kritische succesfactoren voor een succesvolle IT-organisatie.

Blog: Start met een schone lei - Clean Slate

De waan van de dag

De meeste organisaties die willen veranderen hebben ook te maken met de business die gewoon doorgaat. De eerste stappen worden gezet om een nieuwe strategie en roadmap op te zetten, maar de waan van de dag houdt de ambitie en voortgang voor verandering tegen. De corona periode heeft ons laten zien hoe flexibel we kunnen zijn als het gaat om verandering, bijvoorbeeld van fulltime op kantoor naar online of hybride kunnen werken met elkaar. Na 2 jaar weten we nu bijna niet beter en wordt dit het nieuwe normaal voor veel organisaties. Toch wordt er bij het opzetten van een nieuw strategisch plan nog te vaak vanuit de huidige organisatie en belemmeringen gedacht waardoor innovatie afgeremd wordt.

De frisse blik van Clean Slate

Daarom is het juist goed om vanuit een schone lei en frisse blik te denken bij een nieuwe digitale strategie. Met een frisse blik kijken vanuit verschillende perspectieven naar een nieuwe strategie helpt organisaties meer uit zichzelf te halen. Even de waan van de dag loslaten en vergeten wat de uitdagingen van de organisatie zijn: “hoe zou je de strategie vormgeven als je een blanco vel papier had?” En natuurlijk zorg je dat de uitdagingen een plek krijgen in de roadmap en de tijdens de transformatie, dat je iedereen betrekt op het juiste moment. Maar de uitdaging is om het geen showstopper te laten zijn tijdens het creatieve proces.

Op deze manier help ik organisaties al jaren die extra stap te zetten en de digitale strategische doelen die ze hebben gesteld nog beter te bereiken. Vanuit deze gedacht is ook de naam “Clean Slate” ontstaan en heb ik dit samen met bureau Eerst uit Amersfoort verder uitgewerkt.

“Met een frisse blik kijken naar uw nieuwe digitale organisatie”

Blog: Start met een schone lei - Clean Slate

Kennis delen is vermenigvuldigen

Ik leer graag van anderen. Iedere dag weer, bij mijn klanten en de mensen met wie ik samen werk. Daarbij draag ik mijn kennis ook weer graag over. Kennis delen is vermenigvuldigen! Je leert meer, je werk wordt interessanter, het contact met je de mensen waar je mee samenwerkt wordt leuker en last but not least: de innovatiekracht neemt zichtbaar toe. Dit is daarom de start van mijn Clean Slate blog waar ik kennis ga delen over verschillende onderwerpen die met digitale transformatie te maken hebben. Ervaringen, tips of gewoon iets wat ik interessant vind om te delen.

Blog: Start met een schone lei - Clean Slate

Sustainability als onderdeel van je digitale strategie

Mensen die mij kennen weten dat ik duurzaamheid hoog in het vaandel heb staan: zuinig omgaan met onze grondstoffen en onze voetafdruk zo klein mogelijk houden in het kader van klimaatverandering. Steeds vaker is dit een onderdeel van mijn opdrachten. Zo dragen we allemaal ons steentje bij, maar steeds meer bedrijven hebben duurzaamheid of de veelgebruikte term “Sustainability” hoog op de agenda staan en kijken daarbij ook steeds kritischer naar de hele keten. Bijvoorbeeld de IT & cloud leveranciers die ze selecteren, maar ook wat ze zelf kunnen doen. Het platform is maar 1 van de puzzelstukjes hierin. Binnenkort hier meer over als eerste vervolg blog. Voeg deze blog toe aan je favoriete RSS-reader en leer met mij mee.